«Ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Αίγυπτος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές που οριοθετήθηκαν μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζεται στην ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη. Η Λιβύη ισχυρίζεται ακόμη ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο
καθιστά άκυρη τη συμφωνία που υπεγράφη το 2020 μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Στρέφεται και εναντίον του Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Λιβύης στη Μεσόγειο.
Στο στόχαστρο Λιβύης και η Αίγυπτος
Στη ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης, η οποία αρχικά αποκαλύφθηκε από τον ελληνικό Τύπο και στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειές της και ο Χάρτης από το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κράτους της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη έχει την τιμή να διαβιβάσει με το παρόν την επίσημη κοινοποίηση του Κράτους της Λιβύης σχετικά με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας του στη Μεσόγειο Θάλασσα, μαζί με λεπτομερή χάρτη που περιγράφει την επίσημη θέση του στο θέμα αυτό».
Αναφέρεται ότι «στις 27 Νοεμβρίου 2019 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν Mνημόνιο Κατανόησης για τοννκαθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο. Αυτό το Μνημόνιο έχει καταχωρηθεί από τις 11 Δεκεμβρίου 2019 καταλλήλως στη Γραμματεία του ΟΗΕ σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συνιστά μια δίκαιη λύση που επιτεύχθηκε με βάση το διεθνές δίκαιο. Ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Αίγυπτος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές που οριοθετήθηκαν μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
«Άκυρη η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου»
Στη Διακοίνωση υποστηρίζεται ότι το Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας το 2019 καθιστά άκυρη τη συμφωνία που υπεγράφη το 2020 μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.
«Αυτή η συμφωνία (μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας) δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο,
συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδίως με την αρχή της ισότητας».
Στο διάβημα της Λιβύης αναφέρεται ότι οι απόπειρες της Ελλάδας και της Αιγύπτου να καθορίσουν [περιοχές] και να χορηγήσουν άδειες για δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων το 2014, το 2021 και πρόσφατα τον Απρίλιο του 2024 παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης στη Μεσόγειο.
Καταγγέλλει Ελλάδα για έρευνες νοτίως της Κρήτης
Στο διάβημα, όπου αναφέρεται πως το να δίνει έγκριση η Ελλάδα για δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στη Μεσόγειο, σημειώνονται τα εξής: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις εν λόγω υπεράκτιες περιοχές αδειοδότησης, ιδίως από τις 26 Νοεμβρίου 2022, αγνοώντας πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης καιπαραβιάζοντας σοβαρά τους θεσπισμένους κανόνες και πρακτικές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με έναντι ακτές».
Στο στόχαστρο και ΘΧΣ Ελλάδας
Σημειώθηκε επίσης ότι ορισμένες περιοχές του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού
(ΘΧΣ) που ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 16 Απριλίου 2025 παραβιάζουν τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Λιβύης στη Μεσόγειο.
Στο διάβημα της Λιβύης αναφέρεται επίσης ότι: «Αρχικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ορισμένες περιοχές στο νότιο τμήμα του ελληνικού χάρτη του ΘΧΣ παραβιάζουν τηνυφαλοκρηπίδα της Λιβύης στη Μεσόγειο Θάλασσα, επί της οποίας η Λιβύη έχει de facto και κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία. Ο ελληνικός ΘΧΣ δεν έχει καμία νομική ισχύ για τη
Λιβύη».
Σύμφωνα με το Αναντολού, η Λιβύη είχε προηγουμένως αντιταχθεί σε διαγωνισμό της Ελλάδας για έρευνα και
εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης με άλλο διάβημα που
είχε αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ.
Αναπαράγουν τουρκικά ΜΜΕ
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν αμέσως το δημοσίευμα του Αναντολού με τίτλους όπως:
SonDakika
«Η Λιβύη καταχώρησε την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Έθνη»
Akşam
«Ένα διάβημα που θα τρελάνει τους Έλληνες! Η Λιβύη καταχώρησε επίσημα την
απόφαση της Τουρκίας»
Haber7
«Η Λιβύη καταχώρισε στον ΟΗΕ την υφαλοκρηπίδα που υπέγραψε με την Τουρκία»
TRhaber
«Χτυπήθηκε η σφραγίδα της Ημισελήνου στη Μεσόγειο: Η Τουρκία και η Λιβύη
περιέκλεισαν στην Ελλάδα!»
Aksam
«Καταχωρήθηκε η υφαλοκρηπίδα Λιβύης – Τουρκίας»
Yeni Safak
«Η Λιβύη καταχώρησε την υφαλοκρηπίδα της»
Nefes
«Κρίσιμη κίνηση της Λιβύης»