Ομογένεια

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στο Σισμανόγλειο

Με λαμπρότητα και σειρά εκδηλώσεων εόρτασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργίαστον Ιερό Καθεδρικό ναό των Εισοδιών της Θεοτόκου στο Πέραν,ιερουργούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τράλλεων κ. Βενιαμίν την οποία παρακολούθησε το σύνολο των εργαζομένων στο Γενικό Προξενείο, με επικεφαλής τον Γενικό Πρόξενο, Πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα, πολλοί Έλληνες που διαβιούν στην Κωνσταντινούπολη καθώς και Ομογενείς.

Στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν της μνημειακής πλάκας των πεσόντων, στον  αίθριο χώρο του Γενικού Προξενείου μετά το πέρας των οποίων ο Γενικός Πρόξενος κ. Κούτρας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι.

Σε αμφότερες τις θρησκευτικές τελετές παρέστη, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Μέγας Πρωτοσύγκελος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, ο οποίος και προέστη της Δοξολογίας, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη. 

 

Δεξίωση παρουσία Βαρθολομαίου

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παρατέθηκε επίσημη δεξίωση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Αρχιερέων, Αρχόντων του Πατριαρχείου, του Προεδρείου του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), Διευθυντών των Σχολείων της Ομογένειας, Καθηγητών, Ελλήνων επιχειρηματιών, Ομογενών και Ελλήνων Ανταποκριτών καθώς και πολυπληθούς κοινού.

 

Καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ο Γενικός Πρόξενος, Πρέσβης κ. Κούτρας στο εμβληματικό Σισμανόγλειο Μέγαρο, «ένα κόσμημα στην καρδιά της Πόλης, οι πόρτες του οποίου είναι πάντα ανοιχτές για όλους», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αναφέρθηκε στην 25η Μαρτίου ως ημέρα εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας κατά την οποία οι απανταχού Έλληνες τιμούν την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Πατρίδας, χωρίς να ξεχνούν, εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για αυτά τα υψηλά ιδανικά στα οποία θεμελιώθηκε η Ελλάδα. 

 

Ο κ. Κούτρας επισήμανε την περίοπτη θέση της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, το ρόλο της ως μη Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, στην προώθηση και συμβολή της χώρας στην ειρηνική επίλυση διεθνών διαφορών, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου καθώς και στη διεθνή αναγνώριση που χαίρει ως πυλώνας σταθερότητας και εμπιστοσύνης από τη διεθνή κοινότητα.

 

Κούτρας: «Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας»

 

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Κούτρας έκανε λόγο για χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, υποψήφια προς ένταξη  στην ΕΕ, με την οποία η Ελλάδα έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, συνεχή πολιτικό διάλογο, με την θετική ατζέντα καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να αποτελούν ουσιαστικά βήματα προόδου στο πλαίσιο της αταλάντευτης προσήλωσής της χώρας μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

 

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στις δραστηριότητες του ΓενικούΠροξενείου στην Κωνσταντινούπολη, «στην οικοδόμηση συνεργασίας με θεσμικούς φορείς της Τουρκίας, στις επαφές με Τούρκους επιχειρηματίες, με έγκριτους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και διαμορφωτές γνώμης,με πολιτιστικούς και τουριστικούς φορείς, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα με τον τουρκικό λαό, με στόχο την εξάλειψη κάθε είδους προκαταλήψεων».

 

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του ανακοινώνοντας, ότι κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας  την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων για 7 ημέρες  σε νησιά του Αιγαίου σε Τούρκους πολίτες, ενέκρινε την ανανέωση  του για ένα επιπλέον έτος, από την 1η Απριλίου επεκτείνοντάς το από 10 σε 12 νησιά συμπεριλαμβάνοντας την Πάτμο και τη Σαμοθράκη.

 

 

Έκθεση έργων Γιώργου Πετρίδη

 

Τόνισε δε ότι και φέτος το Γενικό Προξενείο ενέταξε στους εορτασμούς για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας ένα πολιτιστικό γεγονός: την Έκθεση έργων ενός, διεθνώς, διακεκριμένου ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη, του Γιώργου Πετρίδη, η οποία εγκαινιάστηκε, την Πέμπτη 20 Μαρτίου, παρουσία του διαπιστευμένου στην Κωνσταντινούπολη Προξενικού Σώματος, Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών, του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαϊκών Ιδρυμάτων, διαπρεπών εκπροσώπων τουρκικών και ομογενειακών ΜΜΕ, καθώς και Ελλήνων και ξένων ανταποκριτών. 

Θέμα της Έκθεσης: «Ελληνικές Κεφαλές: Μια προσωπική εξερεύνηση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού επί 2.500 χρόνια»με έξι υπερμεγέθεις προτομές, να απεικονίζουν έξι εμβληματικές περιόδουςτης ελληνικής ιστορίας, που εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έως τη Ναζιστική Κατοχή και το Ολοκαύτωμα, μέχρι τις μέρες μας. Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω έργα έχουν ήδη εκτεθεί σε διάφορες πόλεις στην Αμερική, ενώ η Κωνσταντινούπολη είναι ο έκτος σταθμός, μετά τη Βενετία.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ως επικεφαλής του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη έχω την ευκαιρία να συμβάλλω, και με αυτήν την Έκθεση, στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στη συνεκτική αξία του οποίου πιστεύω ακράδαντα, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, φύλου, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων», τόνισε ο Πρέσβης κ. Κούτρας. 

 

«Ελληνικές Κεφαλές στην Κωνσταντινούπολη»

 

 

Από την πλευρά του ο γλύπτης Γιώργος Πετρίδης, σε μαγνητοσκοπημένο  μήνυμα που προβλήθηκε κατά την ημέρα των εγκαινίων, επισήμανε: «Είναι τιμή μου που οι Ελληνικές Κεφαλές συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, μεταφέροντας την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες διεθνώς. Σε αυτόν τον έκτο σταθμό, μετά τη Βενετία, αισθάνομαι δέος που τα έργα μου εκτίθενται στην Κωνσταντινούπολη, μια ιστορική πόλη, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, μια πόλη με διεθνή χαρακτήρα στη σύγχρονη Τουρκία. Είμαι ευγνώμων στο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Πρέσβη, Κωνσταντίνο Κούτρα, για τη γενναιόδωρη υποστήριξή του». 

Η μεταφορά των εκθεμάτων, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines.

Η έκθεση που όπως αναφέρθηκε εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας,είναι επισκέψιμη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, από 21 Μαρτίου-17 Απριλίου, 12:00-17:00 καθημερινά.

Συνέδριο Αστρονομίας αφερωμένο στα 570 χρόνια της Μεγάλης του Γένους Σχολής

Μαθητές από δεκατέσσερα σχολεία από την Ελλάδα παρουσίασαν πρωτότυπες επιστημονικές εισηγήσεις στο συνέδριο αστρονομίας που αφιέρωσαν στα στα 570 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής (ΠΜΓΣ) στην επιστήμη και τον πολιτισμό. 


Το Συνέδριο με τίτλο «Αστρικές Διαδρομές της Φιλοσοφίας» πραγματοποιήθηκε στην προσφάτως ανακαινισμένη Μαράσλειο Σχολή υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου και το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου σε συνεργασία και φιλοξενία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.


Τα 14 σχολεία από την Ελλάδα που συμμετείχαν είναι: Τα Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου, το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, το 1ο Λύκειο Πεύκης, το Γυμνάσιο Βουλιαγμένης, το Λύκειο Βουλιαγμένης, το Ιδιωτικό Γυμνάσιο ‘’Αυτενεργώ’’, το Μουσικό Γυμνάσιο Λευκάδας, το 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, το 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, το Γυμνάσιο Νέας Περάμου, το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, το 5ο Γυμνάσιο Νικαίας και το 7ο Γυμνάσιο Νικαίας.


Ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ Δημήτρης Ζώτος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους συνέδρους για την τιμή να συνεορτάζουν την επέτειο των 570 χρόνων από την ίδρυσή της και τη βαθιά ευγνωμοσύνη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος με χαρά και αγάπη αγκάλιασε αυτήν την πρωτοβουλία. Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες απήυθυνε στον υπεύθυνο της Οργανωτικής Επιτροπής Γεώργιο Γρηγορά και στα μέλη Κύριλλο Δοσεμετζή και  Σοφία Ζαφειροπούλου, καθώς και στην Δάφνη Κανέλλη για την αγαστή συνεργασία.

Επιστημονικό Συνέδριο αφερωμένο στα 570 χρόνια της Μεγάλης του Γένους Σχολής

Τα Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου και το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου σε συνεργασία και φιλοξενία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής (ΠΜΓΣ), διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο αστρονομίας με τίτλο «Αστρικές Διαδρομές της Φιλοσοφίας», το οποίο αφιερώνουν στα 570 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της ΠΜΓΣ στην επιστήμη και τον πολιτισμό.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συμμετέχουν 14 σχολεία από την Ελλάδα. Τα Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου, το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, το 1ο Λύκειο Πεύκης, το Γυμνάσιο Βουλιαγμένης, το Λύκειο Βουλιαγμένης, το Ιδιωτικό Γυμνάσιο ‘’Αυτενεργώ’’, το Μουσικό Γυμνάσιο Λευκάδας, το 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, το 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, το Γυμνάσιο Νέας Περάμου, το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, το 5ο Γυμνάσιο Νικαίας και το 7ο Γυμνάσιο Νικαίας θα παρουσιάσουν τις πρωτότυπες επιστημονικές εισηγήσεις τους στην προσφάτως ανακαινισμένη Μαράσλειο Σχολή στις 7 Μαρτίου 2025, από τις 09:00 μέχρι τις 16:00. 


Η ΠΜΓΣ με ανακοίνωσή της εκφράζει τις ευχαριστίες της στους συνέδρους για την τιμή να συνεορτάζουν την επέτειο των 570 χρόνων από την ίδρυσή της και τη βαθιά ευγνωμοσύνη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος με χαρά και αγάπη αγκάλιασε αυτήν την πρωτοβουλία. Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στον υπεύθυνο της Οργανωτικής Επιτροπής Γεώργιο Γρηγορά και στα μέλη Κύριλλο Δοσεμετζή και  Σοφία Ζαφειροπούλου, καθώς και στην Δάφνη Κανέλλη για την αγαστή συνεργασία.

Σειρά ομιλιών από Κοινότητα Μπαλίνου στον Μπαλατά

Η εκκλησιαστική επιτροπή της Κοινότητας Μπαλίνου διοργανώνει σειρά ομιλιών με θέμα «Κεράτιος Κόλπος Φανάρι – Μπαλατάς Μπαλίνο» το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. με ομιλητές τους:
-Μαρία Δήμου – εκπαιδευτικός με θέμα «Η εκκλησία της Παναγίας Μπαλίνου. Μια σύντομη ιστορική αναδρομή».
-Μπιλγκέ Αρ – Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κων/πολης με θέμα «Σημειώσεις πάνω στην αρχιτεκτονική των βυζαντινών εκκλησιών».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των Τεμπών

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2025, δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, τέλεσε στον Πατριαρχικό Ναό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 57 συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.  
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες, μέλη της Πατριαρχικής Αυλής, κληρικοί, εργαζόμενοι στο Πατριαρχείο και προσκυνητές.
Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος εξέφρασε την βαθιά συμπάθεια και συμπαράσταση της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς τους συγγενείς των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος. Όπως είπε, η Μήτηρ Εκκλησία “συμμερίζεται τον πόνο ολοκλήρου του ελληνικού λαού γιατί αυτό το βαρύτατο πένθος δεν αφορά μόνον στις οικογένειες των θυμάτων αλλά σε όλον τον ελληνισμό.”

Μήνυση εναντίον του Μητροπολίτη Ίμβρου από Τούρκο πολίτη επειδή κυκλοφορεί με ράσα

Μήνυση εναντίον του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλου υπέβαλε Τούρκος πολίτης επειδή κυκλοφορεί με ράσα, σύμφωνα με ανάρτηση του περιοδικού Turk Degs/Turk Mags στο Χ.
«Ένας συμπολίτης μας, στην Ίμβρο, κατέθεσε μήνυση κατά του αρχιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος, κατά παράβαση των νόμων μας, κυκλοφορεί στους δρόμους και στην καθημερινή ζωή ενδεδυμένος θρησκευτικά ενδύματα και παρευρίσκεται, έτσι τοιουτοτρόπως, σε εγκαίνια καταστημάτων και αρτοπωλείων», αναφέρεται στην ανάρτηση.
Σύμφωνα με την ανάρτηση «στην αναφορά της καταγγελίας υπενθυμίζεται ότι η χρήση θρησκευτικών ενδυμάτων και μουσουλμανικών σαρικιών από ‘Τούρκους’ θρησκευτικούς λειτουργούς απαγορεύεται στη ‘Δυτική Θράκη’ (sik)  και τονίζεται ότι η κατάσταση αυτή αντιτίθεται στις αρχές της αμοιβαιότητας».

Συγχαρητήρια επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχη στον Κωνσταντίνο Τασούλα

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας; Κωνσταντίνο Τασούλα απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γρσφείου τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα 9ο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κωνσταντίνο Τασούλα, με την οποία εκφράζονται οι ευχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικώς για την 
 εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελλάδος.

“Είμεθα βέβαιοι, Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε, ότι θα επιτελέσητε τα υψηλά καθήκοντά Σας επ᾽ αγαθώ της ευημερίας και της προόδου του φιλτάτου Ελληνικού Λαού, λειτουργούντες ως σύμβολον εθνικής ενότητος και ομοψυχίας μετά της αυτής αφοσιώσεως και υπευθυνότητος, ως και κατά την εύκαρπον, σχεδόν εξαετή, θητείαν Σας ως Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων.”, επισημαίνει ο Παναγιώτατος και προσθέτει: “Θα Σας συνοδεύουν αι ευλογίαι της Μητρός Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας και αι ημέτεραι προσευχαί υπέρ ευοδώσεως της ιεράς αποστολής Σας.”

Μάθημα Ιστορίας στην Πόλη

Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη με προσκεκλημένη την ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Μαρία Ευθυμίου. 
Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025, με προτροπή του Γενικού Προξένου, Πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Κούτρα, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο κυρία Δήμητρα Βουρδόγλου σε συνεργασία με τους Διευθυντές των Ομογενειακών Σχολείων, τόσο της Κωνσταντινούπολης όσο και της Ίμβρου, οργάνωσαν, μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, ένα μάθημα Ιστορίας της Καθηγήτριας, κυρίας Ευθυμίου, για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Πόλης και της Ίμβρου. Περί τους 130 μαθητές προσήλθαν στην Αστική Σχολή Γαλατά, ενώ οι μαθητές της Ίμβρου συνδέθηκαν διαδικτυακά και με υποδειγματικό ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία της κυρίας Ευθυμίου, η οποία είχε ως θέμα τη διαχρονική παρουσία και προσφορά του ελληνικού πνεύματος στον κόσμο.  

Γλώσσα και Θάλασσα: Οι δύο κίονες του ελληνισμού

Η κεντρική εκδήλωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας,  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, με κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, όπως αναφέρθηκε, την Καθηγήτρια κυρία Μαρία Ευθυμίου, η οποία μίλησε με θέμα: «Γλώσσα και Θάλασσα: Οι δύο κίονες του Ελληνισμού».
Η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την υψηλή παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό κτήριο της Αστικής Σχολής Γαλατά, το οποίο μετά την ανακαίνισή του με δαπάνη του εφοπλιστή κ. Θανάση Μαρτίνου, λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο.
Καλωσορίζοντας τους πολυπληθείς προσκεκλημένους, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στην σημασία της ελληνικής γλώσσας και παιδείας καθώς και στον ουσιαστικό ρόλο της προσφοράς του συνόλου των, ομογενών και μη,εκπαιδευτικών, που εργάζονται, «σε ένα, όχι πάντα εύκολο, περιβάλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά. Έκανε δε μνεία στα ιστορικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη και στην Ίμβρο με ξεχωριστή αναφορά στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, «το κόσμημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», όπως τόνισε,  ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ονόματα Μεγάλων Ευεργετών και στην ουσιαστική προσφορά τους στα Γράμματα και την Παιδεία του Γένους. 

Συμβολή εκκλησίας στη διατήρηση ελληνικού λόγου

Λαμβάνοντας το λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συγχαίροντας τον κύριο Κούτρα για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης,αναφέρθηκε στην ελληνική γλώσσα ως «μητρική γλώσσα του πνεύματος» υπογραμμίζοντας τη συγγραφή στην ελληνική μοναδικών έργων που σημάδεψαν την πορεία του παγκόσμιου πολιτισμού, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τη διαχρονική συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση του ελληνικού λόγου. 
Στη συνέχεια, η κεντρική ομιλήτρια της Εκδήλωσης, Καθηγήτρια κυρία Μαρία Ευθυμίου, στη διάλεξή της προς το πολυπληθές ακροατήριο, με εύστοχες επισημάνσεις,  διέτρεξε την παρουσία της ελληνικής γλώσσας, εδώ και 3.500 χρόνια, τονίζοντας την κυριαρχία της για μια ολόκληρη χιλιετία. Υπογράμμισε δε την διαχρονική, από αιώνων έως τις μέρες μας, ελληνική παρουσία στη ναυτιλία γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και τη διάχυση, τόσο του ελληνικού πνεύματος, όσο και της ελληνικής παιδείας, καθώς και της ελληνικής γλώσσας, στοιχεία της οποίας, όπως εμφατικά τόνισε, χρησιμοποιούνται έως τις μέρες για δώσουν κύρος ακόμα και σε παγκόσμια τεχνολογικά επιτεύγματα. 
Στην εκδήλωση, της οποίας το συντονισμό είχε ο Επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γεώργιος-Σπυρίδων Μάμαλος, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Συνοδικοί και άλλοι Αρχιερείς, Άρχοντες Οφικιάλιοι του Πατριαρχείου, Διευθυντές και Εκπαιδευτικοί των ομογενειακών Σχολείων, Ομογενείς αλλά και Έλληνες που διαβιούν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την παρακολούθησαν διαδικτυακά και Ομογενείς που διαβιούν στην Ίμβρο. 

 

 

 

Διαλέξεις για Μπαλίνο και Μπαλατά με χορηγό επικοινωνίας το edotourkia.gr

Με χορηγό επικοινωνίας το www.edotourkia.gr , η Κοινότητα Μπαλίνου ξεκινά τις πολιτιστικές δραστηριότητες της νέας χρονιάς με μια σειρά διαλέξεων με θέματα που αφορούν το Μπαλίνο και τον Μπαλατά αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Κερατίου. Κάνοντας αρχή το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 11.00 π.μ. στον χώρο του Ιερού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου Μπαλίνου με την παρουσίαση της ιστορίας της Κοινότητας από τη Μαρία Δήμου, εκπαιδευτικό, και τη σχέση θάλασσας κι εκκλησίας μέσα από τις σκάλες του Κερατίου από τον Αλκιβιάδη Γκινάλη, αρχαιολόγο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Γερμανίας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web