Ελληνοτουρκικά

«Πράξη πολέμου» ο Χάρτης Ελλάδας σύμφωνα με τουρκική αντιπολίτευση

Κόντρα μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί ο Χάρτης της Ελλάδας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό με την αντιπολίτευση να χτυπά την κυβέρνηση Ερντογάν. Τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «πράξη πολέμου»

την υποβολή του χάρτη της Ελλάδας στην ΕΕ και χτυπά την κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορώντας την ότι σιωπά.

Ο βουλευτής του CHP Oğuz Kaan Salıcı αναφέρει: Τέτοια σχέδια θα φέρουν ένταση, όχι ειρήνη, στο Αιγαίο. Δοκιμάζουν τη βούληση της Τουρκίας, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε.  Ο Αντιπρόεδρος του CHP Yankı Bağcıoğlu δηλώνει ότι «η κυβέρνηση, που δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει σχεδόν παραδώσει το Αιγαίο στην Ελλάδα. Η απόφαση των 12 μιλίων είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Εάν η Τουρκία συνεχίσει την παθητική της πολιτική, αυτή η μοίρα είναι αναπόφευκτη».  Ο βουλευτής του CHP Utku Çakırözer υποστηρίζει ότι « τα 12 μίλια είναι μια πρωτοβουλία που η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει με τον πιο έντονο τρόπο, αλλά δεν βλέπουμε ούτε μια ένδειξη αντίδρασης». Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Μέλλοντος, Ayhan Sefer Üstün υποστηρίζει ότι «η μετατροπή του Αιγαίου σε ενδοχώρα της Ελλάδας δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή. Στο διεθνές δίκαιο, η λήψη μονομερών μέτρων είναι μια ξεκάθαρη πράξη πολέμου».  Ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευημερίας Μουσταφά Καγιά αναφέρει ότι «η σιωπή της κυβέρνησης είναι σημαντική. Οι προσπάθειες της Ελλάδας να μας στριμώξει είναι επίθεση στην ελευθερία της χώρας μας σε ξηρά και θάλασσα».  Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος DEVA, Idris Şahin αναφέρει ότι «οι αδυναμίες της Τουρκίας κρύβονται πίσω από αυτή την τόλμη. Η κυβέρνηση να σταματήσει τον ηρωισμό και να προσεγγίσει το θέμα με τη σοβαρότητα που αρμόζει σε ένα κράτος.

 

«Συμμαχία CHP με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ»

 

Από την άλλη φιλοκυβερνητικός Τύπος κατηγορεί την τουρκική αντιπολίτευση του CHP ότι μαζί με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν σχηματίσει μια συμμαχία, ένα «μέτωπο» κατά της Τουρκίας.

Ο δε απόστρατος υποναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της ιδέας της Γαλάζιας Πατρίδας, καλεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ενωθούν για τη Γαλάζια Πατρίδα». Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι σειρά έχει το ψευδοκράτος.

 

Γκιουρντενίζ στην Μιλλιέτ

 

Σε δηλώσεις του στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ ο απόστρατος υποναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της ιδέας της Γαλάζιας Πατρίδας, αξιολόγησε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε η Ελλάδα: «Δυστυχώς, μια νέα φάση έχει ξεκινήσει στη Μεσόγειο. Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση πρέπει να ενωθούν σε αυτό το θέμα». 

 

Μιλλιέτ:«Η ισορροπία δυνάμεων είναι υπέρ μας»

 

Ο αρθρογράφος της Μιλλιέτ Ζαφέρ Σαχίν σε σχόλιό του με τίτλο «Ο γείτονας δεν μπορεί να καταλάβει το πνεύμα της εποχής», αναφέρει ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια θα σήμαινε ότι το 71% του Αιγαίου θα ήταν υπό ελληνικό έλεγχο. Είναι μια μάταιη προσπάθεια που δεν έχει ουσιαστικές προοπτικές στην πράξη. Για την Τουρκία, μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει απειλή πολέμουΟ αριθμός των ενεργών στρατιωτών στη γείτονά μας είναι 142 χιλιάδες! Αντί να το συγκρίνουμε με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ας συνεχίσουμε υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με τα αρχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών έχουμε 230 χιλιάδες κυνηγούς».«Το μεγαλύτερο λάθος που θα έκαναν σε αυτή την περίοδο της ιστορίας θα ήταν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία στο Αιγαίο. Γιατί και η ισορροπία δυνάμεων και η συγκυρία είναι υπέρ μας», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Πηγές τουρκικού ΥΠΑΜ για Χάρτη Ελλάδας: Είναι αντίθετος με διεθνές δίκαιο, παρακολουθούμε

«Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρουν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας οι οποίες σχολίασαν τον χάρτη της Ελλάδας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. «Τέτοια μονομερή σχέδια της Ελλάδας σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζουν οι πηγές του ΥΠΑΜ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, «στο πλαίσιο του ‘θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού’ που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελλάδα, παρακολουθούμε προσεκτικά κάποιες πρωτοβουλίες που δεν έχουν νομική βάση και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

«Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοια μονομερή σχέδια της Ελλάδας σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μια δίκαιη και συμβατή με το διεθνές δίκαιο κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου και της καλής θέλησης. Οι μονομερείς ενέργειες, ισχυρισμοί και δηλώσεις της Ελλάδας που αγνοούν τις υπάρχουσες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτες», υποστηρίζουν οι πηγές του ΥΠΑΜ.

Όπως αναφέρουν, «οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας. Σύμφωνα με την κατανόηση της Γαλάζιας Πατρίδας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν το καθήκον τους να προστατεύουν όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της με αποφασιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στην περιοχή και, εάν χρειαστεί, λαμβάνονται άμεσα τα απαραίτητα μέτρα».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτριου Χούπη, ο οποίος είχε πει ‘Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε στην Τουρκία εντός 5 λεπτών’, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν: «Μην περιμένετε να απαντήσουμε σε δηλώσεις που ούτε αυτοί πιστεύουν ότι είναι αληθινές και τις κάνουν να φαίνονται γελοίες». 

Τουρκικός Τύπος για ΘΧΣ Ελλάδας – Τουρκίας: Πόλεμος χαρτών

Ως «πόλεμο με χάρτες» χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος την κατάθεση από πλευράς Ελλάδας του Χάρτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της και την απάντηση της Τουρκίας αμέσως μετά με τον δικό της Χάρτη. Υποστηρίζουν ότι ο χάρτης της Ελλάδας είναι ‘αμφιλεγόμενος’ και γράφουν ότι κινείται στη λογική του χάρτη της Σεβίλλης. Πάντως ο αντιπολιτευτικός Τύπος στην Τουρκία κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για αδράνεια, αναφέροντας ότι η Ελλάδα βρήκε άδειο πεδίο, γι αυτό και ανακοίνωσε τον Χάρτη ο οποίος «μετατρέπει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη».

 

Χουριέτ: «Στη λογική της Σεβίλλης»

 

Δημοσίευμα της Χουριέτ με τίτλο «Η Ελλάδα και πάλι στη λογική της Σεβίλλης…Πρόκληση χάρτη στο Αιγαίο από την Αθήνα», γράφει ότι «σε μια εποχή που ο διάλογος με την Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ελλάδα έχει ετοιμάσει έναν νέο χάρτη με την ονομασία ‘Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός’, ο οποίος περιλαμβάνει τις μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες της για την ΕΕ. Ο χάρτης έφερε στο νου τον ‘χάρτη της Σεβίλλης’ που ετοιμάστηκε το 2007, ο οποίος θεωρούσε το Αιγαίο και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου ως Ελλάδα. Η Τουρκία αντέδρασε σκληρά σε αυτή τη μονομερή πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με την Χουριέτ «η Ελλάδα, η οποία ανέβαλε δύο φορές τον τελευταίο ενάμιση μήνα λόγω της αποφασιστικής στάσης της Άγκυρας , το έργο της τοποθέτησης ηλεκτρικού καλωδίου στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, που παραβιάζει και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Νότιο Αιγαίο, έκανε χθες ένα νέο βήμα που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις».

 

Μιλλιέτ: «Τρόμαξε ο γείτονας»

 

Σε πρωτοσέλιδο της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλλιέτ με τίτλο «Η Γαλάζια Πατρίδα έκανε τον γείτονα να τρομάξει», γράφει ότι «ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέφεραν τις ειδήσεις της Μιλλιέτ (εννοεί χθεσινό πρωτοσέλιδο) στα πρωτοσέλιδα τους, η Αθήνα ανακοίνωσε επίσης το δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό».

Η εφημερίδα αναφέρει  ότι «ο χάρτης της Πλατφόρμας Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας (DMP)εκτός από τις συνοριακές γραμμές, σημειώθηκαν επίσης ειδικές περιοχές όπως ζώνες ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας, περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς, ζώνες στρατιωτικής ασφάλειας και περιοχές άδειας της κρατικής εταιρείας ερευνών TPAO».

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ «φαίνεται στον χάρτη, όπου η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) αδειοδοτεί περιοχές εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και ειδικές ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος και περιοχές επιστημονικής έρευνας».

 

Γενί Σαφάκ: «Υποδομή για Γαλάζια Πατρίδα»

Σε πρωτοσέλιδο της η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ με τίτλο «Χάρτης υποδομή για Γαλάζια Πατρίδα», γράφει ότι «ο Χάρτης αποκαλύπτει τα όρια όλων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων από τις μεταφορές μέχρι το ψάρεμα, από τον τουρισμό μέχρι την ενέργεια».

 

Τουρκίγε: «Πόλεμοι Χαρτών»

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκίγε με τίτλο «Πόλεμοι χαρτών! Άγκυρα και Αθήνα κάνουν αμοιβαίες κινήσεις στο Αιγαίο», γράφει ότι «ζεσταίνονται ξανά τα νερά στο Αιγαίο. Η Τουρκία απάντησε άμεσα στην επιδίωξη της Ελλάδας για ένα νέο τετελεσμένο στο Αιγαίο».

 

Χαμπέρ Γκλομπάλ: «Ο πιο ζεστός Απρίλης»

 

Η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα Χαμπέρ Γκλομπάλ με τίτλο «Ο πιο ζεστός Απρίλης: Πόλεμοι χαρτών στο Αιγαίο» γράφει ότι «οι μελέτες ‘θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού’ που εκπονήθηκαν για την κυριαρχία της Τουρκίας στις θάλασσες είχαν απήχηση στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνησηδημοσίευσε επίσης χάρτες που σχετίζονται με το έργο της στο ίδιο πεδίο. Αναφέρεται ότι το σημαντικότερο θέμα κρίσης θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο αυτόν τον μήνα».

 

Τζουμχουριέτ: «Έμφαση στη Γαλάζια Πατρίδα»

 

Η αντιπολιτευτική κεμαλική Τζουμχουριέτ με τίτλο «Η Αθήνα και η Άγκυρα δημοσίευσαν ταυτόχρονα χάρτες για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο: έμφαση στη Γαλάζια Πατρίδα», γράφει ότι «ηΕλλάδα δημοσίευσε έναν αμφιλεγόμενο χάρτη που έλαβε υπόψη τα νησιά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της, ενώ η Τουρκία έλαβε υπόψη τις ηπειρωτικές περιοχές και των δύο χωρών».

 

Σοζτζού: «Η Ελλάδα βρήκε άδειο πεδίο»

 

Η αντιπολιτευτική εθνικιστική εφημερίδα Σοζτζού στο πρωτοσέλιδο της με τίτλο «Ο μεγάλος κίνδυνος στο Αιγαίο», γράφει ότι «η πρόκληση την οποία από το 1995 θεωρούσαμε ως αιτία πολέμου κατέβηκε από το ράφι».

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτημα στην ΕΕ στις 27 Απριλίου. Αδιάφορα προκάλεσε την ανησυχία ότι ‘Το Αιγαίο θα γίνει ελληνική λίμνη’», σχολιάζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Σοζτζού «η Ελλάδα η οποία εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας, που κάνει αντιτουρκικές ασκήσεις, που κάνει γεώτρηση στην αν. Μεσόγειο στο οικόπεδο 5 στο οποίο έχουμε δικαιώματα, βρήκε άδειο πεδίο. Ανακήρυξε την ΑΟΖ της στο Αιγαίο. Μετά από 10 ημέρες θα εγκριθεί από την ΕΕ».

Αναντολού: Ακαδημαϊκή μελέτη ο Χάρτης της Τουρκίας, δεν είναι επίσημος

«Διοργανικό Συντονιστικό Συμβούλιο» υπό την αιγίδα της τουρκικής προεδρίας και υπό τον συντονισμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών θα συσταθεί για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), μεταδίδει το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, επισημαίνοντας ότι οΧάρτης ΘΧΣ που έχει δοθεί στη δημοσιότηυα από την «Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας» έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο ακαδημαϊκής μελέτης και δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη άποψη της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Το Αναντολού αναφέρει ότι δημοσιεύτηκε η πρώτη μελέτη της Τουρκίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά τα έργα αποτελούν συγκεκριμένο δείκτη των προσπαθειών της Τουρκίας να οικοδομήσει το όραμά της για τη Γαλάζια Πατρίδα σε επιστημονική βάση».

 

Η πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη Τουρκίας για ΘΧΣ

 

Σύμφωνα με το Αναντολού, «το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για τη Θάλασσα και το Ναυτικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM / Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi) δημοσίευσε την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), η οποία στοχεύει στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των γύρω θαλασσών από την Τουρκία»

«Οι μελέτες ΘΧΣ, που ξεκίνησαν πριν από χρόνια με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες αλλά και για την καλύτερη αξιολόγηση των μελλοντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων δραστηριοτήτων στις θάλασσες και τη μέγιστη ικανή χρήση των θαλάσσιων περιοχών, φτάνουν στο τελικό στάδιο με τη συμβολή των σχετικών φορέων. 

Ο σχετικός Χάρτης αποτυπώνει ότι στο πλαίσιο του ΘΧΣ της Τουρκίας γίνονται σχέδια για οικονομικές, επιστημονικές και στρατιωτικές δραστηριότητες στις γύρω θάλασσες, πέρα από τα χωρικά ύδατα, και πως έχουν εντοπιστεί ορισμένες περιοχές για αυτές τις δραστηριότητες. 

Όπως έγινε γνωστό, οι μελέτες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες, ενώ παράλληλα τηρήθηκε το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επί του θέματος», αναφέρει.

 

«Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ αποκτά βάθος»

 

Το Αναντολού, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τις αρχές, θα συσταθεί Διοργανικό Συντονιστικό Συμβούλιο υπό την αιγίδα της Προεδρίας και υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τον ΘΧΣ, το οποίο αποτελεί ένα «master plan» για τις θάλασσες και καθορίζει πώς και για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν. 

«Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι και η ‘τδβκ’ διεξάγει αντίστοιχες μελέτες σχετικά με την ανακήρυξη ΘΧΣ. Αναμένεται ότι η μελέτη ΘΧΣ θα χρησιμεύσει για την καλύτερη κατανόηση της Γαλάζιας Πατρίδας από την κοινωνία και από συναφούς αντικειμένου [οικονομικούς] τομείς, καθώς και για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες με πιο οργανωμένο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες», αναφέρει το Αναντολού

 

Στόχος η αποτελεσματικότερη χρήση των θαλάσσιων περιοχών 

 

Το Αναντολού μεταδίδει ότι, σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσίευσε η DEHUKAM σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα τηςέχει μεγάλη σημασία η διαχείριση των θαλασσών, οι οποίες δεν συνιστούν μόνο φυσικό πλούτο αλλά και απαραίτητο πόρο για την οικονομική ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια και την υγεία του οικοσυστήματος, με αποτελεσματική, βιώσιμη και πολυπαραγοντική προσέγγιση. 

Ο ΘΧΣ, μια επιστημονική, συμμετοχική και ολοκληρωμένη διαδικασία σχεδιασμού που αναπτύχθηκε για να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές διεξάγονται αρμονικά, στοχεύει στη χρήση των θαλάσσιων περιοχών με τον πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο, αξιολογώντας διαφορετικούς τομείς χρήσης από κοινού, όπως αλιεία, παραγωγή ενέργειας, μεταφορές, τουρισμό, φυσική προστασία και επιστημονική έρευνα. Εκτός από εργαλείο που επιτρέπει τόσο την προστασία των θαλάσσιων περιοχών όσο και την αξιοποίηση του οικονομικού τους δυναμικού, ο ΘΧΣ συμβάλλει στην ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας, στην αποτελεσματική διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας έτσι το μέλλον των θαλασσών. 

«Αν και η Τουρκία δεν έχει ακόμη υιοθετήσει επίσημα τον ΘΧΣ της, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια. Με τη συμβολή δημόσιων ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, πραγματοποιούνται στην Τουρκία πολλές μελέτες, έρευνες και έργα για τον ΘΧΣ. Ταυτόχρονα, 

το θέμα του ΘΧΣ αντιμετωπίζεται με αυξανόμενο ενδιαφέρον στους ακαδημαϊκούς κύκλους και συζητείται εκτενώς σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, συμπόσια και εργαστήρια», αναφέρεται

Σύμφωνα με το Αναντολού, ως συνέχεια αυτών, δημιουργήθηκε η ‘Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού Τουρκίας’ υπό την ηγεσία του DEHUKAM. Η Πλατφόρμα αποσκοπεί να παρουσιάσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στον συγκεκριμένο τομέα σε ένα συστηματικό πλαίσιο. Η Πλατφόρμα παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες για τα έργα που εκτελούνται στην Τουρκία στον τομέα του ΘΧΣ, τις αρμόδιες αρχές, την υπάρχουσα νομοθετική υποδομή και τα βασικά στοιχεία του ΘΧΣ. 

 

Χάρτης ΘΧΣ της Τουρκίας από τον DEHUKAM 

 

Το Αναντολού αναφέρει ότι βασισμένος σε ανοιχτές πηγές δεδομένων που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο από δημόσιους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, ο Χάρτης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της πλατφόρμας ΘΧΣ της Τουρκίας. Ο Χάρτης ΘΧΣ Τουρκίας συνιστά μια οπτική αναπαράσταση δραστηριοτήτων, πιθανών χρήσεων και αναγκών σχεδιασμού σε θαλάσσιες περιοχές και αποτελεί κρίσιμη αναφορά για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τους ερευνητές και τους επενδυτές. Η προετοιμασία ενός τέτοιου χάρτη είναι ένα συγκεκριμένο και στρατηγικό βήμα για την Τουρκία στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Ο Χάρτης ΘΧΣ έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο ακαδημαϊκής μελέτης και δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη άποψη της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επιπλέον, οι τομείς στον Χάρτη ΘΧΣ που ετοίμασε η DEHUKAM δείχνουν περιοχές στις οποίες αφορά το έργο και δεν συνεπάγονται δικαιοδοσία του κράτους. 

Σύμφωνα με το Αναντολού, σε αυτή τη διαδικασία, η Πλατφόρμα ΘΧΣ Τουρκίας συνιστά όχι μόνο εργαλείο ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και μια στρατηγική πλατφόρμα που ενισχύει τη συνεργασία πολλών εταίρων, γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου και εφαρμογής και υποστηρίζει τις διαδικασίες χάραξης πολιτικής. 

«Όλα αυτά τα έργα αποτελούν συγκεκριμένο δείκτη των προσπαθειών της Τουρκίας να οικοδομήσει το όραμά της για τη Γαλάζια Πατρίδα σε επιστημονική βάση, έχοντας επίγνωση του οικονομικού δυναμικού, των περιβαλλοντικών αξιών και της γεωπολιτικής σημασίας των θαλασσών που περιβάλλουν την Τουρκία από τρεις πλευρές. Αναπτύσσοντας ένα ολιστικό και βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης στις θαλάσσιες περιοχές, η Τουρκία στοχεύει να προστατεύσει και να αναπτύξει τη Γαλάζια Πατρίδα τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές», αναφέρεται.

 

«Η Τουρκία δρα στο πλαίσιο της κυριαρχίας της»

 

Ο διευθυντής του DEHUKAM, καθ. Mustafa Başkara, αξιολόγησε την πρώτη μελέτη για τον ΘΧΣ της Τουρκίας στον ανταποκριτή του Αναντολού.

Ο Başkara επεσήμανε ότι η ανάγκη για θαλάσσιους πόρους στον κόσμο αυξάνεται κάθε μέρα [...] Δηλώνοντας ότι η βιωσιμότητα των θαλασσών, η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας απειλούνται σε κάποιο βαθμό από την αυξανόμενη χρήση των θαλάσσιων περιοχών, ο Başkara τόνισε: «Για αυτούς τους λόγους ξεκίνησαν μελέτες θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού από την UNESCO με πρωτοβουλίες της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής το 2000». 

Ο Başkara δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξέδωσε οδηγία το 2014 που απαιτεί από τα κράτη μέλη να δηλώσουν τους ΘΧΣ τους και τόνισε ότι, καθόσον η Τουρκία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, εκτελεί μελέτες θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού όχι ως απαίτηση μιας τέτοιας οδηγίας αλλά με βούληση, στο πλαίσιο της δικής της κυριαρχίας. 

Ο Başkara είπε ότι οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν και οι δραστηριότητες του DEHUKAM είναι αρθρωμένες με μια προσέγγιση που βασίζεται στο οικοσύστημα και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Πλατφόρμα ΘΧΣ Τουρκίας καλύπτει τις έρευνες, τα έργα, τους προσδιορισμούς [sic] σχετικών ιδρυμάτων και οργανισμών για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. 

 

Ο χάρτης θα είναι ένας ζωντανός χάρτης

 

Ο Başkara τόνισε ότι ο χάρτης ΘΧΣ της Τουρκίας είναι περισσότερο ένας «ζωντανός» χάρτης που μπορεί να αλλάξει, να αναπτυχθεί και να γίνει πιο κατάλληλος για χρήση παράλληλα με τον καθορισμό σχετικών δικαιοδοσιών και αναγκών παρά ένας ‘εφάπαξ’, ολοκληρωμένος χάρτης. 

Ο Başkara είπε επίσης ότι οι ανάγκες της Τουρκίας σε θαλάσσιους οικονομικούς τομείς όπως η ενέργεια η αλιεία και οι μεταφορές θα φτάσουν σε διαφορετικά επίπεδα με τη χρήση του Χάρτη ΘΧΣ και την ενσωμάτωσή του στη ‘γαλάζια οικονομία’ και πρόσθεσε: «Οι μελέτες μας βασίζονται σε ακαδημαϊκά επιστημονικά δεδομένα και πραγματοποιούνται με διαθέσιμους πόρους και με τον συντονισμό του κοινού». 

Επισημαίνοντας ότι το DEHUKAM εργάζεται σε αυτά τα θέματα εδώ και πολλά χρόνια, ο Başkara είπε: «Έχουμε ήδη έργα με αρμόδια υπουργεία και έχουμε παρουσιάσει αυτόν τον χάρτη ως προϊόν των μελετών και εμπειριών μας». 

 

«Θετική επαφή με ‘τδβκ’»

 

Τονίζοντας ότι οι μελέτες θα ξεπεράσουν τα σύνορα, ο Başkara είπε: «Το Κέντρο μας έχει θετική επαφή με την ‘τδβκ’ για εργασία στον ΘΧΣ τους και, σε δεύτερο στάδιο, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τέτοιες προσπάθειες πέρα από τα σύνορά μας». 

Ο Başkara δήλωσε ότι τα εξωτερικά όρια του ΘΧΣ είναι σημαντικά στο πλαίσιο του χάρτη και σημείωσε τα εξής: «Στη Μεσόγειο υπάρχει ένα εξωτερικό σύνορο που περιλαμβάνει, ανατολικά, τις συντεταγμένες της Συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα με την ‘τδβκ’ το 2011, την οποία η Τουρκία δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), και τις συντεταγμένες της Συμφωνίας με τη Λιβύη δυτικά, την οποία η Τουρκία υπέβαλε επίσημα στον ΟΗΕ. Ο κύριος σκοπός αυτού του Χάρτη είναι να εξυπηρετήσει διαφορετικούς τομείς προκειμένου να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος από τις θάλασσες με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία των θαλάσσιων περιοχών».

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web