Διπλωματικές Πηγές: «Πιο αισιόδοξος για Κυπριακό ο Γεραπετρίτης από ό,τι πριν ένα χρόνο»
- Christos Adamou
- Κατηγορία: Ελληνοτουρκικά
Άννα Ανδρέου
«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης δεν είναι αισιόδοξος για το Κυπριακό αλλά είναι πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν ένα χρόνο», δηλώνουν ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές με την ευκαιρία της τριήμερης ανεπίσημης επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Κωντσταντινούπολη. Για το ηλεκτρικό καλώδιο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το έργο θα επανεκκινήσει σίγουρα και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο από πλευράς Τουρκίας.
Οι ανώτατες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας κατά το οποίο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί, επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία θα αποφασιστεί κατά τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αττάλεια στα μέσα Μαϊου στο πλαίσιο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν έχει καθοριστεί καμιά συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν ενόσω θα βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη και πως εάν δεν υπάρχει πρόσκληση οι δύο Υπουργοί θα συναντηθούν στην Αττάλεια.
«Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια ευκαιρία» στα ελληνοτουρκικά, δηλώνουν οι ίδιες ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές με την ευκαιρία της πρώτης ανεπίσημης επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουν τεθεί πολλά θέματα και υπάρχει εποικοδομητική εμπιστοσύνη μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας.
Επισημαίνουν την ειλικρινή σχέση που ανέπτυξαν Γεραπετρίτης με Φιντάν και τονίζουν ότι έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που μπορούν να προλαβαίνουν τις κρίσεις.
«Τερατώδης προσπάθεια για επανεκκίνηση Κυπριακού»
Για την πρόοδο στο Κυπριακό, οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «πιστώνεται στην βελτίωση των ελληνοτουρκικών». «Δεν θα κάθονταν οι Τούρκοι στο τραπέζι αν δεν υπήρχε βελτίωση στα ελληνοτουρκικά», επεσήμαναν, τονίζοντας ότι «έγινε τερατώδης προσπάθεια για επανεκκίνηση Κυπριακό από το ελληνικό ΥΠΕΞ». Ο ίδιος ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει καλή προσωπική σχέση με τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, μας ανέφεραν.
Αξιολογώντας τη μεταστροφή στη στάση της Άγκυρας, τόνισαν ότι ενώ η Τουρκία δήλωνε ότι δεν θα καθόταν στο τραπέζι χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας, τελικά κάθισαν στο τραπέζι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που σημαίνει αποδοχή του πλαισίου του ΟΗΕ. «Μπορεί να λένε ότι θέλουν περί δύο κρατών, αλλά όταν κάθεσαι στο τραπέζι του ΟΗΕ, κάθεσαι με το πλαίσιο του ΟΗΕ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι ανώτατες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι «έχουμε πετύχει να υπάρξει και ειδικός απεσταλμένος και χρονοδιάγραμμα επόμενων βημάτων», τονίζοντας ότι αρχές Ιουλίου θα συνέλθουν και πάλι όλες οι πλευρές σε φόρμα πενταμερούς για το Κυπριακό.
Πάντως οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν είναι αισιόδοξος για το Κυπριακό, είναι όμως πολύ πιο αισιόδοξος από ότι ήταν ένα χρόνο πριν. «Αλλά όμως καμία λύση δεν μπορεί να βρεθεί εί μη μόνον εάν η πολιτική ηγεσία συζητήσει το θέμα», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές. Επεσήμαναν ότι «η κυριαρχική ισότητα» την οποία στηρίζει η Τουρκία δεν είναι ομοσπονδία και πως «είναι ένας τύπος συνομοσπονδίας, χαλαρής μάλιστα». «Πρόκειται για δύο κυρίαρχα κράτη που από πάνω τους υπάρχει μια ένωση που έχει την διεθνή εκπροσώπηση προς τα έξω. Δεν υπάρχει τέτοιος τύπος κράτους σήμερα», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.
Δεν συζητήθηκε θέμα Ελπιδοφόρου μεταξύ Γεραπετρίτη - Βαρθολομαίο
Οι ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης για πρώτη φορά για πρώτη φορά ήρθε στην Κωνσταντινούπολη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Είχε χθες εκτενή συζήτηση με Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκιπο και τη Σχολή της Χάλκης. Αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί με εκδότες και διευθυντές τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε μια περίοδο που επικρατεί σχετική ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πιο εύκολα μπορεί η Ελλάδα να επικοινωνήσει μηνύματα της για τη Χάλκη με την Άγκυρα.
Για τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι Ανώτατες Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν συζήτησε κανένα θέμα Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. «Δεν έγινε καμία αναφορά», μας ανέφεραν.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Παναγιώτατο συζήτησε θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ξεναγήθηκε στην Μαράσλειο Σχολή. Συζήτησαν πως μπορούν να στηρίξουν την ομογένεια και τον κοινό βηματισμό για την επανεκκίνηση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μας ξεκαθάρισαν ότι η τουρκική πλευρά δεν θέτει το θέμα Χάλκης στις συναντήσεις με ελληνική πλευρά. Η θέση ελληνικής πλευράς είναι πως αποτελεί ζήτημα οικουμενικό και διατηρεί την ελπίδα για Χάλκη επειδή «μόνο θετικό αντίχτυπο θα έχει το άνοιγμά της».
Όπως μας επισήμαναν το άνοιγμα της Χάλκης «είναι σημαντικό θέμα και θα το θέσει η ελληνική πλευρά¨.
Κανένα ραντεβού με Φιντάν εκτός αν υπάρξει πρόσκληση
Οι ίδιες ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει προγραμματιστεί κανένα ραντεβού με Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αυτές τις μέρες που θα βρίσκεται εδώ. «Αν δεν υπάρξει καμιά πρόσκληση, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον Χακάν Φιντάν σε δύο βδομάδες στη Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ στην Αττάλεια», μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Όπως μας ανέφεραν το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συζητηθεί στην Αττάλεια στα μέσα Μαϊου μεταξύ Γεραπετρίτη – Φιντάν.
«Δεν υπάρχει λόγος να μην πραγματοποιηθεί λόγω της σύλληψης Ιμάμογλου καθότι και άλλες χώρες οργανώνουν συναντήσεις με την Άγκυρα», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές λέγοντας ότι με τη συνάντηση στην Αττάλεια αναμένεται να ανακοινωθεί ημερομηνία.
Γεραπετρίτης και Φιντάν προλαμβάνουν κρίσεις
Πάντως μας επισήμαναν ότι το επίπεδο συνεννόησης μεταξύ Φιντάν – Γεραπετρίτη είναι αρκετά ικανοποιητικό. «Υπάρχει κοινή κατανόηση στα βασικά.
Ακόμη και στις διαφορές είναι σημαντικό να είναι κανείς ανεκτικός και οι διαφορές να μην παράγουν κρίση», μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «τα ιστορικά βάρη δεν μπορούν να θεραπευτούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Επεσήμαναν ότι «οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν φτάσει σε σημείο να προλαμβάνουν τις κρίσεις, υπάρχει ειλικρινής σχέση και πηγαίνουν βήμα βήμα.
«Το καλώδιο θα βγει σίγουρα»
Για το ηλεκτρικό καλώδιο μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν ότι «θα βγει σίγουρα», επισημαίνοντας ότι σύντομα θα υπάρξει επανεκκίνηση του έργου.
Επεσήμαναν ότι «η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου σημαίνει έρευνα και επιφανειακή πόντιση καλωδίων», ενώ υπενθύμισαν ότι χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Πάντως επεσήμαναν ότι το καλώδιο είναι σημαντικό γιατί αίρει την απομόνωση της Κύπρου.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η πόντιση είναι ελεύθερη» και πως «οτιδήποτε κάνεις στην ανοιχτή θάλασσα προστατεύεται από διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί αδειοδότηση». Ωστόσο το ελληνικό ΥΠΕΞ γνωρίζει ότι η Τουρκία ενοχλείται μολονότι είναι θέμα ελευθερίας.
«Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι η έρευνα να συνεχιστεί», μας επεσήμαναν οι ίδιες πηγές λέγοντας ωστόσο ότι δεν μπορείς να κλείσεις την ανατολική Μεσόγειο για ένα χρόνο.
Σύμφωνα πάντως με τις ανώτατες διπλωματικές πηγές, «εάν η Τουρκία επιμείνει στην παρενόχληση τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα». Ωστόσο επισημαίνουν ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ «διατηρεί την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα» αλλά «όταν βγει το πλοίο για έρευνα θα αξιολογηθεί η κατάσταση».
Οι ανώτατες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «έχει βγει από τις πραγματικές του διαστάσεις το θέμα». Αναφέρουν ότι «θα υπάρξει επανεκκίνηση του έργου», και εκτιμούν ότι «δεν θα υπάρξει εμπόδιο».
Στο ερώτημα μάλιστα που θέτουν «Ποιος ήταν χαμένος και ποιος κερδισμένος στο θέμα της Κάσου;», απαντούν ότι «τα τουρκικά πλοία έφυγαν και η έρευνα έγινε».
Παρόλα αυτά «υπήρξε η αντίληψη ότι η Ελλάδα υποχώρησε και ταπεινώθηκε», μας ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι «είναι τελείως δυσανάλογη η αντίληψη με την πραγματικότητα». Απέρριψαν επίσης ότι η Ιταλία είχε πάρει άδεια από Τουρκία.
«Υπάρχουν χάρτες αν καταλήξουμε να πάμε Χάγη»
Για την κατάθεση από μέρους της Ελλάδας του χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιαμού (ΘΧΣ), οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν θριαμβολόγησε ότι η Ελλάδα έφτιαξε ΑΟΖ», εξηγώντας ότι «ο ΘΧΣ δεν καθορίζει ΑΟΖ»
«Είναι σοβαρή εξέλιξη το γεγονός ότι έχουν και οι δύο χώρες καταθέσει τις θέσεις τους για τα Απώτατα Δυνητικά Όρια», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «έχουμε δεδομένα, κάτι που δεν είχαμε πριν». «Τα δεδομένα είναι πιο εμπεριστατωμένα αν καταλήξουμε να πάμε στη Χάγη».
Τόνισαν ότι «είναι σημαντικό που υπάρχουν δύο χάρτες στο τραπέζι» και ότι «μέχρι πρότινος είχαμε μόνο τη θέση της Τουρκίας». «Τώρα τα πράγματα είναι πολύ απτά. Και οι δύο χώρες επικαλούνται το διεθνές δίκαιο
Άλλο ο ένας να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ο άλλος το δίκαιο της ισχύος», ανέφεραν.
Εξαιρετικά ικανός ο Φιντάν
Για τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι είναι «εξαιρετικά ικανός», ότι «έχει πολύ ικανή αντίληψη των πραγμάτων» και «χαίρει της εκτίμησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν». Επισημαίνουν ότι «αντικρύζει τον Έλληνα ομόλογό του με ειλικρίνεια».
Μας επεσήμαναν μάλιστα ότι μπορεί ο Χακάν Φιντάν να έχει το πλεονέκτημα ότι προέρχεται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι νομικός!
Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, μιλούν για να λύνουν προβλήματα πριν προκύψουν, τονίζουν οι ανώτατες διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι το ίδιο είχε γίνει και με την Κάσο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επικοινωνία είναι πολυεπίπεδη, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι πολύ ικανοποιημένο από συνεργασία στο μεταναστευτικό.
Καλή σχέση Γεραπετρίτη με Ρούμπιο
Για τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέπτυξε μια καλή σχέση μαζί του. Τον θεωρούν γνώστη των θεμάτων της ευρύτερης περιοχής μας. Όπως μας ανέφεραν «ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν θέλει να ετεροκαθορίζεται η Ελλάδα» γι αυτό και «δεν κλαίγεται για την Τουρκία κάθε φορά που πηγαίνει σε κάποια συνάντηση». Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν ενοχλεί την Ελλάδα η σχέση Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, ωστόσο η Αθήνα «παρακολουθεί βεβαίως». «Δεν θα επιβάλει η Ελλάδα τί οπλικά συστήματα θα πουλήσει στην Τουρκία η Ουάσινγκτον», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.