Διεθνή

Στη Ρώμη αύριο ο Ερντογάν – Συνάντηση με Μελόνι

Τη Ρώμη αναμένεται να επισκεφθεί αύριο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όπου θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Κατά την 4η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ιταλίας αναμένονται συμφωνίες για συνεργασία σε διάφορους τομείς όπως άμυνα και αμυντική βιομηχανία, κυβερνοασφάλεια, ενέργεια, αυτοκινητοβιομηχανία.

Όπως μεταδίδει το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, κατά τις επαφές Ερντογάν θα συζητηθούν οι  διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρώνκαι η οικονομική συνεργασία.

Παράλληλα με τη Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιηθεί Επιχειρηματικό Φόρουμ Ιταλίας-Τουρκίας.

Αυστηρό μήνυμα Κάλας σε Τουρκία: Να σέβεται κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα», τονίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Υπογραμμίζει ότι «βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη μίας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας».

Ο κ. Κεφαλογιάννης, με ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε κοινοποιήσει «τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι απαντήσεις της κ. Κάλας «αποτελούν ένα ηχηρό ράπισμα για την Τουρκία και τις απαράδεκτες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων».

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «η ΕΕ έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη βαθιά της ανησυχία για δηλώσεις όπως αυτές», ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» και ότι «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών θα πρέπει να διευθετείται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Και καταλήγει: «Η αταλάντευτη προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών καθώς και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της, εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη μίας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας».

Γερμανίδα Υπουργός Πολιτσμού: Η ΕΕ δεν είναι δυνατόν να δώσει το χέρι της στον Ερντογάν μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου

Η ΕΕ δεν είναι δυνατόν να κάνει χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν έπειτα από τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου, δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας Κλαούντια Ροθ.

Σε συνέντευξή της στην αντιπολιτευτική ιστοσελίδα Τ24, η Γερμανίδα Υπουργός είπε ότι «η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ήταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά μετά τα γεγονότα της 19ης Μαρτίου, δεν είναι πλέον δυνατό η ΕΕ να δώσει τα χέρια με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν». 

Η Ροθ παρατήρησε ότι «οι αυταρχικές τάσεις έχουν αποδυναμώσει την Τουρκία και ότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αυτή την αποδυνάμωση».

Η Ροθ εξέφρασε τη λύπη της για τις προηγούμενες απόψεις της, δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει δημοκρατική ρητορική για να εξαπατήσει ‘ρομαντικούς Ευρωπαίους’ όπως η ίδια και ότι πλέον αναγνωρίζει την αφέλειά της.

Η Ροθ πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι οι πλούσιοι συνειδητοποιούν επίσης πόσο δαπανηρό είναι να φυλακίζεις τον εκλεγμένο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης με αυτόν τον τρόπο».

Λαβρόφ από Αττάλεια εναντίον ΕΕ: «Έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Για δύο μέτρα και δύο σταθμά κατηγόρησε την ΕΕ ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σερκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε διμερή συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο του Φόρουμ Αττάλειας το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται στις αύριο 13 Απριλίου.

Μιλώντας στο Φόρουμ της Αττάλειας, ο Λαβρόφ είπε ότι η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε τα ρωσικά είναι η Ουκρανία και επέκρινε την ΕΕ. «Η Ευρώπη αναφέρεται σε ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά όταν πρόκειται για τη Ρωσία και την Τουρκία, κανείς δεν αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πλέον μέρος της ευρωατλαντικής κοινότητας, προσθέτοντας: «Όλες αυτές οι ευρωατλαντικές δομές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εδάφους για τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολή, νότο ή προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, έχουν αποτύχει. Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) πέτυχαν μόνο να επαναστρατιωτικοποιήσουν την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, παρά την κλιμάκωση των εντάσεων και την επιδείνωση της οικονομίας και της κοινωνικής κατάστασης».

 

«Υπάρχει πάντα δυνατότητα με ΗΠΑ»

 

Για τις ΗΠΑ, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επιστρέψει στις κανονικές σχέσεις με τη Ρωσία. «Η Ουάσιγκτον προσφέρθηκε να συζητήσει κοινά έργα. Δεν απορρίψαμε ποτέ προτάσεις συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας και επίλυσης ζητημάτων».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «υπάρχει πάντα δυνατότητα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στις καλές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. «Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Αυτό που συνέβη μεταξύ μας και της κυβέρνησης Τραμπ είναι απλό. Υπάρχουν πολλές διαφωνίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Αν και αυτές οι δύο χώρες έχουν κάνει πολλές δηλώσεις η μια εναντίον της άλλης, ποτέ δεν εγκατέλειψαν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα», ανέφερε.

 

Θέματα ενέργειας συζήτησαν Λαβρό-Φιντάν

 

Ο Σεργκέι λαβρόφ είχε κατ’ιδίαν συνάντηση και με τον Χακάν Φιντάν κατά την οποία αξιολογήθηκαν οι διμερείς σχέσεις. Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Αξιολογήθηκαν επίσης οι τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία και η τελευταία κατάσταση στη Γάζα.

Στο Φόρουμ Αττάλειας ο Σάρα συζητά στρατιωτική συνεργασία με Τουρκία

Με δύο κρίσιμα ζητήματα στη τσάντα του έφτασε για δεύτερη φορά στην Τουρκία ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ Σάρα ο οποίος συμμετέχει στο 4ο Διεθνές Φόρουμ της Αττάλειας στις 11-13 Απριλίου, υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με κύριο θέμα «Αγκαλιάζοντας τη διπλωματία σε έναν διχασμένο κόσμο».

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην Αττάλεια, ο Σάρα θα συζητήσει στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με το CNN Turk «οι πηγές είναι πολύ σαφείς. Η τοποθεσία και το εύρος των βάσεων που θα εγκαθιδρύσει η Τουρκία στη Συρία δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας βρίσκεται στα σκαριά εδώ και λίγο καιρό. Αυτή τη φορά, υπάρχει μεγάλη προσδοκία ότι κάποιες συμφωνίες θα επιτευχθούν, έστω και προφορικά, και θα εφαρμοστούν μετά από αυτή την επίσκεψη».

Τουρκικές πηγές μεταδίδουν ακόμη ότι ο Σάρα

θα συζητήσει θα  και την  απόφαση για τους Κούρδους της Συρίας SDF να καταθέσουν τα όπλα και να ενταχθούν στον συριακό στρατό.

Πρόεδρος Ινδονησίας: «Ο Ατατούρκ είναι ο ήρωάς μου, ο Μωάμεθ ο Πορθητής το είδωλό μου»

Ήρωάς του ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, και είδωλό του ο Μωάμεθ ο Πορθητής, δήλωσε ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Prabowo Subianto.

Ο Subianto, μίλησε στους Τούρκους βουλευτές στη Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατά την επίσημη επίσκεψή του μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Ινδονησίας.  Αναφέροντας ότι είναι λάτρης της τουρκικής ιστορίας, είπε: «Όταν ήμουν νέος, είχα μια εικόνα, κάποιον που θαύμαζα. Ο ήρωάς μου, η εικόνα μου όταν ήμουν νέος ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Fatih Sultan Mehmet (Μωάμεθ ο Ποριητής) ήταν επίσης ένα από τα είδωλά μου, ένας από τους ήρωές μου».

Ο Subianto είπε: «Η τουρκική ιστορία με εμπνέει πραγματικά. Υπάρχει ένα άγαλμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο σπίτι και στο γραφείο μου».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – Ινδονησίας είπε:«Εάν συνεργαστούμε, αν ενωθούμε, θα είμαστε πιο δυνατοί. Οι φωνές μας θα είναι ισχυρότερες και θα ακουστούν πιο δυνατά από τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Τραμπ ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία σε ένα μήνα

Και την Τουρκία ενδέχεται να συμπεριλάβει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή τον επόμενο μήνα, η οποία περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ρεπορτάζ του CNN επικαλείται αξιωματούχο του Λευκού Οίκου αναφέρι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο μήνα αλλά η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίσκεψη Τραμπ στην Τουρκία συζητήθηκε σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του ίδιου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου φέρεται ακόμη να είπεότι ο Τραμπ δεν εξετάζει επί του παρόντος να συμπεριλάβει το Ισραήλ στο πρόγραμμα περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Πάντως και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ στο CNN Türk είπε ότι «υπάρχει προετοιμασία» για τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν και πως «αυτή τη στιγμή συζητάμε πότε και πού θα συμβεί αυτό». Ο Χακάν Φιντάν είπε πως «θα μπορούσε να συμβεί στην Τουρκία ή στις ΗΠΑ».

 Φιντάν: Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με Ισραήλ στη Συρία

«Ως Τουρκία, δεν έχουμε καμία πρόθεση σύγκρουσης με καμία χώρα στη Συρία, όχι μόνο με το Ισραήλ», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν αναφέροντας ότι είναι σε εξέλιξη σχετικές τεχνικές επαφές. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Turk, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «είναι απαράδεκτο το Ισραήλ να προσπαθεί να δημιουργήσει προκλήσεις στη Συρία χρησιμοποιώντας κάποιες από τις επεκτατικές του φιλοδοξίες στην περιοχή». Ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θέλει να συγκρουστεί με καμία χώρα στην περιοχή, ο Χακάν Φιντάν πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τη Συρία να υποβάλλεται ξανά σε εσωτερικές αναταραχές, επιχειρήσεις ή προκλήσεις που θα απειλούσαν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Δεν μπορούμε απλώς να παρακολουθούμε».

 «Δεν θα επιτεθούμε ανοιχτά σε καμία χώρα που δεν μας επιτίθεται», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ωστόσο πρόσθεσε πως «Εάν σε μια γειτονική χώρα εμφανιστεί ένα πεδίοαστάθειας που θα μας βλάψει, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σε αυτήν. Θα κάνουμε βήματα ξεκινώντας με διπλωματικά βήματα»

 

«Οι ΗΠΑ πρέπει να βάλουν σε τάξη τον Νετανιάχου»

 

Για τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενζαμίν Νετανιαχου στον Λευκό Οίκο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει «να βάλουν σε τάξη τον Νετανιάχου, να χαράξουν ένα πλαίσιο».

Ο Χακάν Φιντάν είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να τερματίσει τους πολέμους τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στην Ουκρανία και να μην ξεκινήσει νέος πόλεμο σε παγκόσμια κλίμακα. «Ενώ η νέα κυβέρνηση της Αμερικής έχει ένα μήνυμα να δώσει στον κόσμο, ένας άλλος παράγοντας στον κόσμο αμφισβητεί την Αμερική με τα μέσα και την υποστήριξη της Αμερικής. Είναι ένας πόλεμος εξουσίας μεταξύ τους, δηλαδή, είναι ένας πόλεμος  για το ποιος είναι το αφεντικό», υποστήριξε ο Χακαν Φιντάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως ένας άνθρωπος όπως ο Τραμπ που έχει πάρει τόσο κόσμο εναντίον του, «δεν νομίζω ότι θα αποφύγει να αντιμετωπίσει τον Νετανιάχου».

 

«Τεχνικές επαφές με Ισραήλ»

 

Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε  σχετικά με «καταγγελίες για άμεσες ή έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ»:

«Μπορώ να πω ότι υπάρχουν τεχνικές επαφές (με το Ισραήλ) για να αποτραπεί η παρεξήγηση μεταξύ των μαχητών». Ο Φιντάν είπε ότι αυτές οι τεχνικές επαφές γίνονται απευθείας όταν είναι απαραίτητο.

Ο Φιντάν είπε ότι κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης, όλοι οι παράγοντες στην περιοχή θα πρέπει να βρίσκονται σε έναν «μη σύγκρουσης, μηχανισμό συντονισμού».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ γιατον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Χακάν Φιντάν είπε: «Ο κ. Τραμπ σέβεται τον Πρόεδρό μας ως ηγέτη. Έχει καλή σχέση με τον Πρόεδρό μας». 

Όπως είπε «στην πραγματικότητα πρόκειται για ένδειξη του σεβασμού και της εύνοιάς του για την επιτυχία».

Για τις αμερικανικές κυρώσεις CAATSA εναντίον της Τουρκίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια εξέλιξη σε αυτό το θέμα σύντομα. Εργαζόμαστε, έχουμε μια μελέτη για αυτό το θέμα μέρα νύχτα».

 

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web