Πρωτοσέλιδο Μιλλιέτ για ηλεκτρικό καλώδιο: «Ηλεκτροπληξία»

Πρωτοσέλιδο Μιλλιέτ για ηλεκτρικό καλώδιο: «Ηλεκτροπληξία»


«Η Αθήνα υποχρεώθηκε να λογικευτεί», ισχυρίζονται Τούρκοι ειδικοί με δηλώσεις τους στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ η οποία έχει πρωτοσέλιδο βασικό τίτλο «Ηλεκτροπληξία». Η Μιλλιέτ η οποία βασίζεται σε σχόλια μερίδας του ελληνικού Τύπου που ισχυρίζεται ότι η Αθήνα εγκατέλειψε το έργο, φιλοξενεί σχόλια Τούρκων ειδικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι  ότι «η ισχύς της Τουρκίας έχει δέσει τα χέρια της Ελλάδας». Οι ιδιοι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι «η αυξανόμενη απομόνωση του Ισραήλ στην εξωτερική πολιτική και η ανάδειξη της Τουρκίας ως πιο προτιμώμενου παράγοντα υποχρεώνουν την Αθήνα να κάνει προσεκτικά βήματα». Υποστηρίζουν ακόμη ότι η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις Τραμπ για την Τουρκία έπαιξαν ρόλο στην αναβολή.

Στις εσωτερικές της σελίδες υπό τον τίτλο «η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ανατολική Μεσόγειο αναβάλλει το έργο: Η Ελλάδα δεν έπεσε στο κόλπο του Ισραήλ», η Μιλλιέτ υποστηρίζει ότι  σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο «αναβλήθηκε για άλλη μια φορά λόγω της σκληρής αντίδρασης της Τουρκίας το έργο τοποθέτησης υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί μεταξύ Ισραήλ-‘νότιας Κύπρου’-Ελλάδας». 

Özülker: «Παρέμβαση ΗΠΑ»

 

Ο Πρέσβης επί τιμή Uluç Özülker αξιολογόντας το θέμα αναφέρει στην Μιλλιέτ:  «Τους κάναμε μια προσφορά, ‘Αν θέλετε, μπορούμε να σας δώσουμε ρεύμα, μπορούμε να συνεργαστούμε. Κάναμε ένα άνογμα, αλλά η ‘νότια Κύπρος’την απέρριψε». Υποστήριξε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρενέβησαν επίσης για να μετριάσουν την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Άρχισαν να ξεκαθαρίζουν ότι μια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ήταν καταστροφική». Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρέσβη «με όλα αυτά, δεν έχει νόημα η Ελλάδα να δημιουργήσει στενές σχέσεις με το Ισραήλ. Αλλά από την άλλη, όταν κοιτάμε τη ‘νότια Κύπρο’ ή την εξερεύνηση φυσικού αερίου της Ελλάδας και όλα αυτά, δεν θα βγει τίποτα από εκεί, είναι φιάσκο». «Ο Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψή του στην Τουρκία, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι είναι ακόμη έτοιμος να συζητήσει τι μπορεί να γίνει για να διατηρηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία σε θετικό επίπεδο. Το έργο απαιτεί τη διέλευση από τη περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Ως Τουρκία είπαμε ‘δεν μπορείτε να περάσετε, δεν το επιτρέπουμε, θα το μπλοκάρουμε’. Δεύτερον, η ισχύς της Τουρκίας εδώ και η στάση που δικαίως κράτησε, έδεσαν τα χέρια της Ελλάδας», ανέφερε.

 Erol: «Η Τουρκία θα κινητοποιήσει όλους τους πόρους της»

 

Ο Πρόεδρος του think tank ANKASAM Καθ. Δρ. Mehmet Seyfettin Erol αναφέρει ότι «με αυτήν την αναγκαστική αναβολή, η Ελλάδα αναβάλλει επίσης το σχέδιο που αναθεωρήθηκε από Μητσοτάκη και Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ». «Η Ελλάδα φαίνεται να έχει κάνει μια επιλογή μεταξύ των πολιτικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με την Τουρκία. Αυτή η αναβολή ισοδυναμεί με χαλάρωση του παιχνιδιού του Ισραήλ. Ένα βήμα κατά της Τουρκίας και ακόμη και της ‘τδβκ’ θα οδηγούσε σε διαφορετικά αποτελέσματα στην περιοχή. Εφόσον η Άγκυρα θα αντιληφθεί τα μονομερή βήματα ως απειλή για τα εθνικά της συμφέροντα και την ασφάλειά της, η Τουρκία θα κινητοποιήσει όλους τους πόρους της, κυρίως διπλωματικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς, για να τα εξαλείψει», υποστηρίζει. Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, «είναι σαφές ότι η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις Τραμπ για την Τουρκία έπαιξαν ρόλο στην αναβολή. Η αποτυχία του Νετανιάχου να πάρει αυτό που περίμενε από τον Λευκό Οίκο και η αποτυχία του να λάβει άδεια φαίνεται ότι ανάγκασαν μια πιο ορθολογική αξιολόγηση από την πλευρά της Αθήνας. Η αυξανόμενη απομόνωση του Ισραήλ στην εξωτερική πολιτική, ειδικά σε τέτοια έργα, και η ανάδειξη της Τουρκίας ως πιο προτιμώμενου παράγοντα όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο γενικότερα, υποχρεώνουν την Αθήνα να κάνει προσεκτικά βήματα και να λογικευτεί. Οι εξελίξεις έδειξαν ξεκάθαρα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι κανένα έργο ή πρωτοβουλία δεν θα είναι επιτυχής χωρίς ή παρά την Τουρκία».

Akyar«Είναι δύσκολο χωρίς την Τουρκία»

 

Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας ο καθηγητής Sadık Akyar δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να εμπλέξει τις ΗΠΑ στη διακοπή της διαδικασίας και τόνισε ότι ο παράγοντας διαμεσολάβησης του Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης πολύ σημαντικός στις σχέσεις με το Ισραήλ. «Το Ισραήλ επίσης δεν θέλει να αντιμετωπίσει την Τουρκία», είπε ο Akyar. Ο Akyar, ο οποίος τόνισε ότι το έργο που υλοποιείται δεν φαίνεται κερδοφόρο, ανέφερε: «Το έργο είναι και δαπανηρό και φέρνει την Τουρκία εναντίο του. Επίσης, αυτά τα καλώδια έχουν το εξής χαρακτηριστικό, μπορούν να κοπούν ανά πάσα στιγμή». Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά ενεργειακά έργα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, ο Akyar είπε, «Είναι δύσκολο χωρίς την Τουρκία. Αλλά οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι σημαντικές εδώ».

 Ασλάν: «Απαιτείται η συγκατάθεση της Τουρκίας»

 

Ο Καθηγητής και Ερευνητής στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), Μουράτ Ασλάν, αναφέρει ότι «με βάση τη συμφωνία, όταν πρόκειται για την υφαλοκρηπίδα ή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα κράτη που θα κατασκευάσουν οποιαδήποτε υποδομή στο πλαίσιο αυτής της ζώνης πρέπει να συνεργαστούν και να διαβουλεύονται με το παράκτιο κράτος». «Επομένως, εάν μια τέτοια γραμμή πρόκειται να διέλθει από την υφαλοκρηπίδα που έχει δηλώσει η Τουρκία, είναι πρώτα απαραίτητο να ληφθεί η συγκατάθεση της Tουρκίας. Το ελληνικό κράτος πλέον άρχισε να σκέφτεται. Γιατί οποιαδήποτε διαδικασία κατασκευής μπορεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή. Αφού δημιουργήσετε τη γραμμή συν με οποιονδήποτε τρόπο, εάν δεν έχετε λάβει την απαραίτητη συγκατάθεση, δεν μπορείτε να αποτρέψετε τυχόν προσπάθειες που ενδέχεται να γίνουν εναντίον αυτής της γραμμής. Έτσι, στο τέλος, δισεκατομμύριαδολάρια ξαφνικά γίνονται απόβλητα. Για το λόγο αυτό, νομίζω ότι η Ελλάδα πήρε την απόφαση να αποφύγει την αύξηση των εντάσεων και να αποτρέψει την οικονομικήσπατάλη».


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web