Τουρκικός Τύπος για ΘΧΣ Ελλάδας – Τουρκίας: Πόλεμος χαρτών

Τουρκικός Τύπος για ΘΧΣ Ελλάδας – Τουρκίας: Πόλεμος χαρτών


Ως «πόλεμο με χάρτες» χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος την κατάθεση από πλευράς Ελλάδας του Χάρτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της και την απάντηση της Τουρκίας αμέσως μετά με τον δικό της Χάρτη. Υποστηρίζουν ότι ο χάρτης της Ελλάδας είναι ‘αμφιλεγόμενος’ και γράφουν ότι κινείται στη λογική του χάρτη της Σεβίλλης. Πάντως ο αντιπολιτευτικός Τύπος στην Τουρκία κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για αδράνεια, αναφέροντας ότι η Ελλάδα βρήκε άδειο πεδίο, γι αυτό και ανακοίνωσε τον Χάρτη ο οποίος «μετατρέπει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη».

 

Χουριέτ: «Στη λογική της Σεβίλλης»

 

Δημοσίευμα της Χουριέτ με τίτλο «Η Ελλάδα και πάλι στη λογική της Σεβίλλης…Πρόκληση χάρτη στο Αιγαίο από την Αθήνα», γράφει ότι «σε μια εποχή που ο διάλογος με την Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ελλάδα έχει ετοιμάσει έναν νέο χάρτη με την ονομασία ‘Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός’, ο οποίος περιλαμβάνει τις μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες της για την ΕΕ. Ο χάρτης έφερε στο νου τον ‘χάρτη της Σεβίλλης’ που ετοιμάστηκε το 2007, ο οποίος θεωρούσε το Αιγαίο και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου ως Ελλάδα. Η Τουρκία αντέδρασε σκληρά σε αυτή τη μονομερή πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με την Χουριέτ «η Ελλάδα, η οποία ανέβαλε δύο φορές τον τελευταίο ενάμιση μήνα λόγω της αποφασιστικής στάσης της Άγκυρας , το έργο της τοποθέτησης ηλεκτρικού καλωδίου στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, που παραβιάζει και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Νότιο Αιγαίο, έκανε χθες ένα νέο βήμα που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις».

 

Μιλλιέτ: «Τρόμαξε ο γείτονας»

 

Σε πρωτοσέλιδο της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλλιέτ με τίτλο «Η Γαλάζια Πατρίδα έκανε τον γείτονα να τρομάξει», γράφει ότι «ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέφεραν τις ειδήσεις της Μιλλιέτ (εννοεί χθεσινό πρωτοσέλιδο) στα πρωτοσέλιδα τους, η Αθήνα ανακοίνωσε επίσης το δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό».

Η εφημερίδα αναφέρει  ότι «ο χάρτης της Πλατφόρμας Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας (DMP)εκτός από τις συνοριακές γραμμές, σημειώθηκαν επίσης ειδικές περιοχές όπως ζώνες ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας, περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς, ζώνες στρατιωτικής ασφάλειας και περιοχές άδειας της κρατικής εταιρείας ερευνών TPAO».

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ «φαίνεται στον χάρτη, όπου η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) αδειοδοτεί περιοχές εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και ειδικές ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος και περιοχές επιστημονικής έρευνας».

 

Γενί Σαφάκ: «Υποδομή για Γαλάζια Πατρίδα»

Σε πρωτοσέλιδο της η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ με τίτλο «Χάρτης υποδομή για Γαλάζια Πατρίδα», γράφει ότι «ο Χάρτης αποκαλύπτει τα όρια όλων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων από τις μεταφορές μέχρι το ψάρεμα, από τον τουρισμό μέχρι την ενέργεια».

 

Τουρκίγε: «Πόλεμοι Χαρτών»

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκίγε με τίτλο «Πόλεμοι χαρτών! Άγκυρα και Αθήνα κάνουν αμοιβαίες κινήσεις στο Αιγαίο», γράφει ότι «ζεσταίνονται ξανά τα νερά στο Αιγαίο. Η Τουρκία απάντησε άμεσα στην επιδίωξη της Ελλάδας για ένα νέο τετελεσμένο στο Αιγαίο».

 

Χαμπέρ Γκλομπάλ: «Ο πιο ζεστός Απρίλης»

 

Η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα Χαμπέρ Γκλομπάλ με τίτλο «Ο πιο ζεστός Απρίλης: Πόλεμοι χαρτών στο Αιγαίο» γράφει ότι «οι μελέτες ‘θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού’ που εκπονήθηκαν για την κυριαρχία της Τουρκίας στις θάλασσες είχαν απήχηση στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνησηδημοσίευσε επίσης χάρτες που σχετίζονται με το έργο της στο ίδιο πεδίο. Αναφέρεται ότι το σημαντικότερο θέμα κρίσης θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο αυτόν τον μήνα».

 

Τζουμχουριέτ: «Έμφαση στη Γαλάζια Πατρίδα»

 

Η αντιπολιτευτική κεμαλική Τζουμχουριέτ με τίτλο «Η Αθήνα και η Άγκυρα δημοσίευσαν ταυτόχρονα χάρτες για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο: έμφαση στη Γαλάζια Πατρίδα», γράφει ότι «ηΕλλάδα δημοσίευσε έναν αμφιλεγόμενο χάρτη που έλαβε υπόψη τα νησιά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της, ενώ η Τουρκία έλαβε υπόψη τις ηπειρωτικές περιοχές και των δύο χωρών».

 

Σοζτζού: «Η Ελλάδα βρήκε άδειο πεδίο»

 

Η αντιπολιτευτική εθνικιστική εφημερίδα Σοζτζού στο πρωτοσέλιδο της με τίτλο «Ο μεγάλος κίνδυνος στο Αιγαίο», γράφει ότι «η πρόκληση την οποία από το 1995 θεωρούσαμε ως αιτία πολέμου κατέβηκε από το ράφι».

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτημα στην ΕΕ στις 27 Απριλίου. Αδιάφορα προκάλεσε την ανησυχία ότι ‘Το Αιγαίο θα γίνει ελληνική λίμνη’», σχολιάζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Σοζτζού «η Ελλάδα η οποία εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας, που κάνει αντιτουρκικές ασκήσεις, που κάνει γεώτρηση στην αν. Μεσόγειο στο οικόπεδο 5 στο οποίο έχουμε δικαιώματα, βρήκε άδειο πεδίο. Ανακήρυξε την ΑΟΖ της στο Αιγαίο. Μετά από 10 ημέρες θα εγκριθεί από την ΕΕ».


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web