Σοφία Μαρμαγκιώλη
Αν βρεθείτε στην Πόλη τις Άγιες μέρες του Πάσχα καιεπιθυμείτε να βιώσετε την κατάνυξη αυτών των ημερών δεν έχετε παρά να επιλέξετε έναν από τους πολλούς Ναούς της Πόλης.
Μεγάλο Σάββατο στην Αγία Τριάδα
Το Μ.Σάββατο το πρωί ο Δεσπότης στην Αγία Τριάδα στην Ταξίμ ευλογεί τους πιστούς με τις δάφνες, ένα έθιμο που αξιζει πραγματικά να το δείτε για την ιδιαιτερότητα και τη μεγαλοπρέπεια με την οποία τελείται. Το Μ. Σάββατο το βράδυ κατά διάρκεια της Ανάστασης δεν υπάρχουν πυρετοχνήματα και η τελετή πραγματοποίεται με κατάνυξη και μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.
Ανάσταση στο Φανάρι
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι η λειτουργία θα ψαλεί στις 12 τα μεσάνυχτα όπως πάντα καθώς επίσης σε πολλές εκκλησίες της Πόλης όπως στην Αγία Τριάδα στην Πλατεία Ταξίμ, στον Άγιο Δημήτριο στα Ταταύλα, στο Γενέσιο της Παναγίας στο Μπεσίκτας, στον Άγιο Νικόλαο στο Νιχώρι, στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο Μέγα Ρεύμα.
Πρώτη Ανάσταση στο Μπαλίνο
Από το 2024 γίνεται Ανάσταση, η πρώτη Ανάσταση όπως την αποκαλούμε εδώ στην Πόλη, στην εκκλησία του Μπαλίνου στην περιοχή του Μπαλάτ. Η λειτουργία ξεκινά στις 19.00 το απόγευμα.
Κυριακή του Πάσχα στο Μπαλίνο
Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.00 το πρωί, το Πατριαρχείο κρατά ένα Βυζαντινό έθιμο. Στην επίσημη σάλα του κτιρίου, στον δεύτερο όροφο, οι διάκονοι ντύνουν τον Πατριάρχη με όλα τα χρυσοποίκιλτα άμφια που αρμόζουν στην Πασχαλινή ακολουθία και στη συνέχεια όλοι κατεβαίνουν στον ναό με τη σειρά, με τον Πατριάρχη να εμφανίζεται τελευταίος καιψάλλουν τη λειτουργία της ημέρας, ενώ διαβάζουν και το Ευαγγέλιο σε 12 διαφορετικές γλώσσες.
Επτά επιτάφιοι Μ. Παρασκευή
Καθαρά Πολίτικο έθιμο τη Μ. Παρασκευή αυτό των Επτά (7) Επιταφίων στο οποίο συμμετέχουν και πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα, δηλαδή προσκυνούν τον Επιτάφιο σε επτά διαφορετικές εκκλησίες. Ανάμεσα τους είναι κι εκείνοι που έχουν τους συγγενείς τους θαμμένους στο νεκροταφείο. Τελούν τρισάγια στους τάφους και μοιράζουν κόλλυβα για την ανάσταση των ψυχών τους. Η πιο συγκινητική στιγμή του Πολίτικου Πάσχα είναι η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της Πριγκήπου. Η Παναγία της Πριγκήπου είναι η μόνη Ρωμαϊκή Ενορία που πραγματοποιεί περιφορά έξω στους δρόμους, έθιμο που αναβίωσε πρώτη φορά το 2004.
Πασχαλινά Τραπέζια
Ρωμιοί και Ελλαδίτες μαζί με συγγενείς και φίλους τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα μαζεύονται σε κάποιες Ενορίες ή σε διάφορα μέρη και στήνουν Πασχαλινά τραπέζια με άφθονο φαγητό και κρασί. Κάπως έτσι κλείνει ο κύκλος της λαμπρότερης εορτής της Ορθοδοξίας, σε μια Πόλη που το όνομα και η ιστορία της αποτελούν βαριά κληρονομιά και μνήμη όλων των Ορθοδόξων.
Όλα εδώ είναι αλλιώτικα ίσως και πιο έντονα. Η συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών προσδίδουν μια διαφορετική ατμόσφαιρα τις πένθιμες αυτές ημέρες και η προσδοκία για Ανάσταση ίσως να είναι και πιο έντονη.