Το προφιτερόλ της Πόλης, ο Λουκάς και η θρυλική Λιζ έγραψαν ιστορία

Το προφιτερόλ της Πόλης, ο Λουκάς και η θρυλική Λιζ έγραψαν ιστορία


Της Μαίρης Τσεβίκ Συμεωνίδη

Γεια σας Αγαπημένοι μου φίλοι, στο κείμενο μου αυτό, θα σας παρουσιάσω μια θρυλική αξέχαστη γλυκιά ιστορία της Πόλης... Ένα σήμα, ένα όνομα που συνεχίζει ακόμα και σήμερα και εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τους Ρωμιούς της Πόλης, την Πολίτικη Κουζίνα και τις γλυκές συνήθειες μας...

Το ζαχαροπλαστείο Ιντζί, που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Κωνσταντινούπολη και στο Πέρα και συγκεκριμένα μεσ' την μέση της Ιστικλάλ Τζαντεσί… To Ιντζί βρίσκεται στο Μπέγιογλου (Οδός του Πέραν), ιδρύθηκε το 1944 από τον Λουκά Ζιγουρίδη ο οποίος έζησε 17 χρόνια με τη θρυλική Ελισάβετ Μπουγιουκγκεντίκογλου, γνωστή ως Λιζ. Η Λιζ μου μίλησε για τη ζωή του Λουκά μετά τον θάνατο του.

Το ζαχαροπλαστείο Ιντζί στην Οδό του Πέραν

 

Το 2011 ξεκίνησα την έρευνα της πολίτικης κουζίνας, και  για τις συνεντεύξεις μου με Ρωμιούς μαγαζάτορες, με  ζαχαροπλάστες, με σοκολατοποιούς με ονόματα που αφιέρωσαν σχεδόν την ζωή τους για να δημιουργήσουν γεύσεις και μαγαζιά τα οποίασυνεχίζουν και κρατούν ακόμη και σήμερα αντιπροσωπεύοντας την κουζινα των Ρωμιών, την παράδοση του φαγητού, του γλυκού, του μεζέ, και της διασκέδασης ... 

Ένα απο τα πασιγνωστα αυτά μαγαζιά είναι το Ιντζί και η υπεροχη γευση του προφιτερόλ του που κατάφερε να γράψει την δική του ιστορία στο Περα...

Ο Λουκάς Ζιγορίδης δεν ζουσε πλέον για να πάρω τις πληροφορίες που ήθελα να πάρω, όμως συνάντησα την αγαπημένη Ελισάβετ Μπιουκντεντικόγλου, η οποία ήταν η γυναίκα που τον συνόδεψε για 17 χρονια μαζί του  χέρι-χέρι στην δυσκολη αλλα όμορφη πορεία τους... 

Πριν λιγα χρόνια έφυγε και η Λιζα απο κοντά μας... 

Ελπίζω, σε κάποιο άλλο σύμπαν, να έχουν ξανασυναντηθεί και να συνεχίζουν την γλυκιά,  κεφάτη, γεμάτη με χαρά, γλέντι και μουσική ζωή τους...

 

Ο Λουκάς, η Λιζ και το Μυστικό του προφιτερόλ

 

Στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, εκεί όπου η Οδός Ιστικλάλ πάλλεται από ζωή, μουσική και αναμνήσεις, γεννήθηκε κάποτε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο που έγραψε τη δική του ιστορία. 

Το «İnci» – δηλαδή «Μαργαριτάρι» – άνοιξε τις πόρτες του το 1910, χάρη στο μεράκι και την τέχνη ενός ανθρώπου μοναδικού: του Λουκά Ζιγορίδη.

Ο Λουκάς ήταν Αρβανίτης στην καταγωγή, ένας άνθρωπος πεισματάρης, εργατικός και γεμάτος πάθος για τη ζαχαροπλαστική. Είχε φέρει μαζί του από την Ευρώπη μια μυστική γαλλική συνταγή για το προφιτερόλ, που έμελλε να γίνει το πιο διάσημο γλυκό της Πόλης. Μικρές μπαλίτσες από choux γεμισμένες με σαντιγί, σκεπασμένες με παχιά σοκολατένια σός– κάθε κουταλιά και μια έκρηξη απόλαυσης.

Ο Λουκάς έκρυψε το μυστικό από τη θρυλική Λιζ

 

Στο πλευρό του στεκόταν μια γυναίκα που σημάδεψε εκείνη την εποχή: η Λίζα Μπιουγιουκεντικόγλου. Κομψή, φωτεινή και γεμάτη ζεστασιά, η Λιζ δεν ήταν μόνο η σύντροφός του στη ζωή αλλά και συνοδοιπόρος του στο όνειρο. Με τη δική της ταβέρνα – τη θρυλική «Liz»  συνέβαλε στο να διατηρηθεί η ρωμαίικη κουλτούρα της διασκέδασης και της φιλοξενίας μέσα σε δύσκολες εποχές.

Κι όμως, όσο βαθιά κι αν ήταν η αγάπη τους, ο Λουκάς κράτησε ένα μυστικό μόνο για τον εαυτό του: τη συνταγή του προφιτερόλ. Όπως έλεγε η ίδια η Λιζ με ένα χαμόγελο ανάμεικτο με θαυμασμό, «ο Λουκάς δεν αποκάλυψε ποτέ το μυστικό της συνταγής του – ούτε καν σε μένα, τη γυναίκα που αγάπησε πιο πολύ στη ζωή του».

Το İnci έγινε σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του γλυκού – ένα μέρος που οι γενιές μεγάλωναν με τη γεύση του προφιτερόλ και τη ζεστασιά της παλιάς Πόλης. Κι αν ο χρόνος πέρασε, αν τα κτίρια άλλαξαν και τα πρόσωπα χάθηκαν, η ανάμνηση του Λουκά, της Λιζ και εκείνου του μοναδικού προφιτερόλ ζει ακόμα… μέσα σε κάθε κουταλιά, σε κάθε γλυκό χαμόγελο που γεννιέται στο İnci.

 

 

Απο την συνένετευξή μου με την Λίζα... 

 

-Μπορείτε να μας μιλήσετε για τον Λουκά Ζιγούρη;

 

Το όνομά του είναι Λουκάς Ζιγουρίδης, αλλά το έχουν γράψει λάθος στην ταυτότητά του. Έχασε τη μητέρα του όταν ήταν 6 χρονών και ο πατέρας του παντρεύτηκε, όταν ο Λουκάς ήταν 11 χρονών. Δουλεύοντας στο ζαχαροπλαστείο Gloria που βρισκόταν στη γωνία του Αγά Τζαμί στο Πέραν, ξεκίνησε το επάγγελμα της ζαχαροπλαστικής.

Δούλεψε εκεί για πολλά χρόνια ως μαθητευόμενος και έμαθε τη ζαχαροπλαστική με δικές του προσπάθειες. Αφού έμαθε τη δουλειά, με έναν Αλβανό φίλο του έγιναν συνέταιροι και άνοιξαν  το ζαχαροπλαστείο Ιντζί το οποίο βρίσκεται στο Μπέγιογλου και σήμερα. 

Για να μπορέσουν να ανοίξουν αυτό το μαγαζί, δανείστηκαν χρήματα από τον ιδιοκτήτη του περίφημου Gazino Kristal. Εν τω μεταξύ, ο Λουκάς ταξίδεψε στη Γαλλία και εκεί έμαθε όλα τα μυστικά και τη συνταγή του καλού προφιτερόλ. Έτσι το σύστησε και στους Τούρκους.

 

Το πρώτο μαγαζί του ήταν αυτό που είναι ακόμη στο Μπέγιογλου;

 

Ναι, όπως είπα και προηγουμένως το πρώτο του μαγαζί το άνοιξε στο Μπέγιογλου.

Ύστερα, χρόνια μετά, άνοιξε και δεύτερο μαγαζί στην Πρίγκηπο.

Τότε συζούσαμε και είχαμε μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ μας. Πάντως παρ'όλη την διαφορά ηλικίας μας ειμασταν ένα ζευγάρι που ταιριάζαμε και  ζήσαμε εμπειριες και χρόνια πολύ όμορφα..

 

(Από το βιβλίο μου "Πόλη μου, Γευση μου, Ζωή μου"που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Iason Books)


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web